Ο Άδωνις, οι εφοπλιστές και εμείς…

στην εποχή της κρίσης τους…   είμαστε όλοι έρμαια των ορέξεών τους…

[κείμενο του Νίκου Π.]

Την ίδια στιγμή που δρομολογείται το νεότευκτο Μπλου Σταρ Δέλος στη γραμμή Πειραιάς-Πάρος-Νάξος-Ίος-Σαντορίνη, φαίνεται πως σε άλλες γραμμές οι επιβάτες δεν είναι άξιοι ούτε για γρήγορη, ούτε για ασφαλή μετακίνηση. Φαίνεται πως τα κριτήρια για τέτοιες… “πολυτέλειες” δεν είναι παρά το κέρδος κάποιων κυρίων σε κάποια μέγαρα στον Πειραιά. Φαίνεται ακόμη πως ο Άδωνις το ‘ριξε.. στη δουλειά. Είναι αυτό που λέμε είπανε στη γριά να χ… κι έχ..τον κόσμο όλο. Ο φυτευτός υφυπουργός λοιπόν σε αυτό το μικρό διάστημα δε γυρίζει μόνο τα νησιά για να χτίσει πελατεία, αλλά έχει ήδη βάλει μπρος όλες τις διαχρονικές απαιτήσεις του Ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου, αφού όπως εναγώνια δήλωσε απ’ τα Λονδίνα, “το σημαντικό για την οικονομία κεφάλαιο των εφοπλιστών αποφέρει ετησίως τουλάχιστον 7 δισεκατομμύρια ευρώ”. Σε ποιές τσέπες πάνε αυτά τα ευρώ μόνο ξέχασε να μας πει, και αν οφελούν το λαό εν τέλει, αφού και τα εισιτήρια απογειώνονται, και είμαστε όλοι έρμαια του κατά πόσο είναι ικανοποιημένες από την κερδοφορία τους οι εταιρείες. Οι πλοιοκτήτες φυσικά επιδοτούνται με υψηλά ποσά, 2 εκ. ευρώ το χρόνο και εξαιρούνται των δασμών στο πετρέλαιο κίνησης, όμως όπως λέει ο θυμόσοφος λαός, τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Άλλωστε τώρα θα συμβιβαστούν που είναι η μεγάλη τους ευκαιρία; Αλί. Αλλά μάλλον δεν κατανόησε το νόημα των ζαρζαβατικών που έλαβε στην Μυτιλήνη ο κ.υφυπουργός (άλλοτε λάμβαναν “Θεία περιστέρια” των Φώτων).

Έτσι λοιπόν, σε ένα νησί από τα μεγαλύτερα του Β.Αιγαίου, την Σάμο, που όμως η γραμμή της τυχαίνει να μην αποφέρει τα επιθυμητά υπερκέρδη στους κκ εφοπλιστές, αλλάζει πλοίο σχετικά αξιοπρεπές και μπαίνει πλοίο 40ετίας το οποίο και θα κάνει περί τις 19 ώρες ταξίδι, και επισφαλές είναι αφού όσο πιο παλιό το σκαρί, τόσο πιο επίφοβο. Οι κάτοικοι της Σάμου ακόμα κλαίνε τους νεκρούς τους από το ναυάγιο του Εξπρες Σαμίνα, και δεν φαίνονται διατεθημένοι ούτε να ρισκάρουν τις ζωές τους, ούτε να πληρώνουν ίδια εισιτήρια με πριν, και ίσους φόρους με τους κατοίκους όλης της χώρας, για να είναι άνθρωποι 2ης κατηγορίας. Έτσι λοιπόν ξεκινούν έναν αγώνα δύσκολο και με λίγους πραγματικούς συμμάχους, κόντρα σε ντόπιους πολιτικούς παράγοντες που προσπαθούν να εκτονώσουν με κούφιες και ακίνδυνες διαμαρτυρίες, με λαϊκές συνελεύσεις όπου ο σαμιώτικος λαός δειλά δειλά αρχίζει να γνωρίζεται με έναν τρόπο διεκδίκησης διαφορετικό από το ρουσφέτι. Μαζί και ο λαός της Ικαρίας και των Φούρνων που γίνεται προσπάθεια να συντονιστούν, αλλά και οι σαμιώτικοι και ικαριώτικοι σύλλογοι της Αθήνας. Σ’ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, γίνεται ολένα και πιο φανερό πως ο δρόμος για μια αξιοπρεπή ζωή, για μια ανθρώπινη προοπτική, περνάει για άλλη μια φορά μέσα από το δρόμο του αγώνα. Το κέρδος τους, η ζωή μας λοιπόν. Καλό αγώνα!

Παρακάτω το κείμενο-κάλεσμα της Λαϊκής Συνέλευσης Κατοίκων Καρλοβάσου, βίντεο από την κινητοποίηση στο λιμάνι της πόλης, και κάλεσμα σε νέες κινητοποιήσεις την εβδομάδα που έρχεται όπου καλείται ο Σαμιώτικος λαός να στείλει άδειο το “καινούριο” πλοίο πίσω στον Πειραιά:

ΒΑΖΟΥΝ ΤΗ ΣΑΜΟ ΣΤΗΝ ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ – ΝΑ ΤΟΥΣ  ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!!!

Μέχρι πριν λίγα χρόνια υπήρχαν δύο καράβια που καθημερινά προσέγγιζαν τη Σάμο, στη συνέχεια έμεινε μόνο ένα. Μετά αραίωσαν τα δρομολόγια σε μόλις τρία την εβδομάδα. Τώρα μας ανακοινώνουν ότι το «ΜΥΚΟΝΟΣ» κάνει το τελευταίο του δρομολόγιο και τη θέση του παίρνει το «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ». Πρόκειται για ένα καράβι 35 ετών και με ταχύτητα μισή από το «Μύκονος»…. Πόσες, άραγε, φορές τη βδομάδα θα καταφέρνει να φτάνει στο νησί; Αυτό αποφάσισε η κυβέρνηση και το υπουργείο Ναυτιλίας, σε προφανή συμφωνία με τις απαιτήσεις των εφοπλιστών.

Σε μια συγκυρία που υπηρεσίες κλείνουν η μία πίσω από την άλλη, που η οικονομική ζωή του νησιού ρημάζει, που η ανεργία καλπάζει, η απομόνωση του νησιού έρχεται να συμπληρώσει την προοπτική του μαρασμού και της κατάργησης στοιχειωδών δικαιωμάτων μας.

Περίσσεψαν τα παχιά λόγια για δήθεν ανάπτυξη από το στόμα τόσο της κυβέρνησης όσο και των τοπικών αρχόντων. Η ίδια η ζωή μας δείχνει πως μόνο με τον αγώνα μας μπορούμε να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας και να διεκδικήσουμε μια αξιοπρεπή ζωή.

Αν δεν θέλουμε το φάντασμα του ΣΑΜΙΝΑ να ξαναζωντανέψει, αν δεν θέλουμε να γίνει το νησί μας ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ, αν θέλουμε να μπορούμε να ζούμε αξιοπρεπώς… ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ!

Όλοι την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου στις 18:00 το απόγευμα στο λιμάνι Καρλοβάσου

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΜΑΣΤΕ και ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

καθημερινή, γρήγορη, οικονομική και ασφαλή ακτοπλοϊκή σύνδεση για το νησί μας.

Λαϊκή Συνέλευση Κατοίκων Καρλοβάσου

Και εδώ το νέο κάλεσμα απο τη Συνέλευση:

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΑΜΙΝΑ-ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΛΩΤΑ ΦΕΡΕΤΡΑ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΦΤΗΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ

Η αντικατάσταση του «νήσος Μύκονος» με το «Ιεράπετρα» που είναι ένα πλοίο σχεδόν 40 χρόνων , θα ολοκληρώσει την απομόνωση του νησιού και θα χειροτερέψει και άλλο την ζωή μας. Οι εφοπλιστές απαιτούν ολοένα μεγαλύτερο κέρδος. Η κυβέρνηση εφαρμόζει τις απαιτήσεις τους.

ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΥΠΟΚΥΠΤΟΥΜΕ-ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΦΘΗΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ.

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 13/12 , 6μμ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΚΑΡΛΟΒΑΣΟΥ

ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ-ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 15/12

ΔΕΝ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ! ΟΛΟΙ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ

ΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΡΛΟΒΑΣΟΥ

Πηγή: //ΠαραλληλοΓράφος//


λέξεις κλειδιά:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κατηγορίες