Κωστής Μαραβέγιας: Είναι θρασύδειλη η βία απέναντι στους πιο αδύναμους

«Το πρόβλημα της ξενοφοβίας», σημειώνει, «βρίσκεται κυρίως στον τρόπο που ο άνθρωπος μεγαλώνει και διαπαιδαγωγείται ως προς τις σχέσεις του με τους άλλους – δηλαδή, έγκειται στην παιδεία του καθενός».

Με μια βαλίτσα στο χέρι, ο Κωστής Μαραβέγιας αυτές τις μέρες επιδίδεται σε κάτι που κάνει εξαιρετικά: Ταξιδεύει ανά την Ευρώπη, τραγουδώντας και διασκεδάζοντας το κοινό, ενώ παράλληλα συγκεντρώνει εμπειρίες, εικόνες κι έμπνευση για τα τραγούδια του. Σε αρκετά από αυτά, κάνει αναφορές σε πρόσφυγες και μετανάστες. Το τελευταίο του τραγούδι, που είναι ακόμη ακυκλοφόρητο, αφορά ειδικά τους ανθρώπους που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο.

Ως μέλος της Πρωτοβουλίας «Αγάπη Ρε+», ο διάσημος συνθέτης και ερμηνευτής έχει τοποθετηθεί δημόσια υπέρ της αδελφοσύνης των λαών, ενάντια στο φόβο και το ρατσισμό, στο μίσος και τη ρητορική του. Μιλώντας στο 1againstracism.gr, καταδικάζει ρητά τη ρατσιστική βία, δηλώνοντας: «Είναι θρασύδειλη η βία απέναντι στους πιο αδύναμους».

«Το πρόβλημα της ξενοφοβίας», σημειώνει, «βρίσκεται κυρίως στον τρόπο που ο άνθρωπος μεγαλώνει και διαπαιδαγωγείται ως προς τις σχέσεις του με τους άλλους – δηλαδή, έγκειται στην παιδεία του καθενός. Είναι προσωπική διεργασία η προσπάθεια να μην εκδηλώσει κάποιος μισαλλοδοξία, κακεντρέχεια ή εμπάθεια προς άτομα που έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά ή που εκείνος πιστεύει ότι έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Μόνο μέσα από την παιδεία μπορεί κάποιος να καλλιεργήσει τα αντανακλαστικά του, για το κατά πόσο το διαφορετικό είναι και επικίνδυνο».

«Καταδικάζω τη ρατσιστική βία, αλλά και τη βία γενικότερα», προσθέτει ο Κωστής Μαραβέγιας. «Η βία είναι ακραία ανθρώπινη εκδήλωση που για ‘μένα ισοδυναμεί με τέλμα και έρεβος για την ανθρώπινη φύση. Δηλαδή, θεωρώ ότι είναι μια ζωώδης εκδήλωση, την οποία δεν μπορώ να δικαιολογήσω σε καμία περίπτωση, πόσο μάλλον όταν εκδηλώνεται σε ανθρώπους ασθενέστερους και πιο αδύναμους από εμάς. Εκεί μιλάμε για κάτι παραπάνω από βία, εκεί μιλάμε για θρασυδειλία. Όταν γνωρίζουμε και αντιλαμβανόμαστε γύρω μας ανθρώπους που έχουν βαθιά ανάγκη από φροντίδα κι επικοινωνία επίσης, πρέπει να δείξουμε το καλό μας πρόσωπο και να απλώσουμε ένα χέρι βοήθειας. Σε αντίθετη περίπτωση, όταν μας κυριεύει η μισαλλοδοξία, μπορεί να εκδηλώσουμε ρατσιστική και βίαιη συμπεριφορά. Γι’ αυτό και προείπα ότι έγκειται στον καθένα πώς θα προσπαθήσει να διώξει από πάνω του αυτό το “τέρας”, που έλεγε κι ο Χατζηδάκις. Η μουσική βοηθάει σε αυτό γιατί μπορεί να εξημερώσει το τέρας και να το ρίξει σε λήθαργο».

– See more at: http://left.gr/news/kostis-maravegias-einai-thrasydeili-i-apenanti-stoys-pio-adynamoys?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+leftgr+%28left.gr%29#sthash.Fiti1qlG.dpuf


λέξεις κλειδιά:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κατηγορίες