Η πείνα απειλεί 38.000 παιδιά στη Σομαλία

Screen Shot 2015-07-22 at 1.31.45 PMΤραγικά είναι τα στοιχεία για την επισιτιστική κρίση στη Σομαλία, μίας χώρας, βυθισμένης στο χάος εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια.

Περισσότερα από 38.000 παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα, παρότι η επισιτιστική κατάσταση βελτιώνεται στο ένα τρίτο της χώρας, ανακοίνωσαν σήμερα ειδικοί του ΟΗΕ.

Η δυσοίωνη αυτή διαπίστωση που βασίζεται στα τελευταία στοιχεία τα οποία συλλέχθηκαν από τον ΟΗΕ διατυπώνεται τρία χρόνια μετά τη μεγάλη ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής, η οποία, σε συνδυασμό με τον εμφύλιο πόλεμο, είχαν προκαλέσει έναν φοβερό λιμό στη Σομαλία που σκότωσε 250.000 ανθρώπους.

Περισσότερο από 731.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους 203.000 παιδιά, παραμένουν σοβαρά υποσιτιζόμενοι και είναι αντιμέτωποι με σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια», σύμφωνα με έκθεση της Μονάδας Ανάλυσης Επισιτιστικής Ασφάλειας και Διατροφής (FSNAU) του ΟΗΕ και του Δικτύου έγκαιρης προειδοποίησης για την Πείνα (Fews Net) που χρηματοδοτείται από την Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID).

Τα στοιχεία αυτά, ωστόσο, καταγράφουν πτώση κατά 30% για την περίοδο του τελευταίου εξάμηνου, χάρη στις «σχετικά άφθονες βροχοπτώσεις» στα τέλη του 2014.

«Σχεδόν 202.600 παιδιά μικρότερα των πέντε ετών πάσχουν από οξύ υποσιτισμό, τα 38.000 από τα οποία είναι πολύ σοβαρά υποσιτιζόμενα και διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να νοσήσουν ή να πεθάνουν», επισημαίνουν οι ειδικοί.

Τα τρία τέταρτα των Σομαλών που χρειάζονται απεγνωσμένα σίτιση είναι οι εκτοπισμένοι, οι άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας των βιαιοτήτων και των συγκρούσεων μεταξύ των ισλαμιστών ανταρτών Σεμπάμπ και των σομαλικών κυβερνητικών στρατευμάτων που υποστηρίζονται από την Amisom, τη δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης.

«Το ποσοστό του υποσιτισμού παραμένει πεισματικά υψηλό, με τις προοπτικές για το 2015 να είναι ανησυχητικές», δήλωσε ο υπεύθυνος για την ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ στη Σομαλία, Φιλίπ Λαζαρινί.

Πηγή:http://newpost.gr/post/418614/h-peina-apeilei-38-000-paidia-sth-somalia


λέξεις κλειδιά:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κατηγορίες