Απέτυχε η δολοφονική επίθεση των Χρυσαυγιτών στο ΕΦΕΤΕΙΟ

48-49b-thumb-small.jpg

Αναδημοσίευση από ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 11/5:


Το αυγό του φιδιού «κλωσσάει» η ΕΛ.ΑΣ.

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ ΦΩΤΟ: ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ, ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ο τοίχος του Εθνικού Θεάτρου βάφτηκε από το αίμα διερχόμενου μετανάστη. Ο δρόμος γέμισε δακρυγόνα. Γύρω από τα καταστήματα της πλατείας Ομονοίας, που έκλεισαν βιαστικά, ξετυλίγεται μια σκληρή σύγκρουση ανάμεσα σε ομάδες που πετούν φυλλάδια της Χρυσής Αυγής και περαστικούς. Ελληνες και μετανάστες.

Εξω από το παλιό Εφετείο στη Σωκράτους: Ποιός δίνει εντολές σε ποιόν; Εξω από το παλιό Εφετείο στη Σωκράτους: Ποιός δίνει εντολές σε ποιόν; Στην πλατεία Ομονοίας, γύρω στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου, συγκεντρώθηκε η πρώτη ομάδα από τις «Επιτροπές Κατοίκων» Αμπελοκήπων και Αιγάλεω. «Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες» έγραφε το πανό. Γεροδεμένοι, που φορούσαν κράνη και κρατούσαν ρόπαλα. Ανάμεσά τους και πέντε-έξι νέα κορίτσια. Κρατούσαν κοντάρια, μοίραζαν ελληνικές σημαίες. Και κάποιες μαύρες με τον άσπρο σταυρό. Τέσσερις διμοιρίες ΜΑΤ στάθηκαν στην πλατεία Ομονοίας, γύρω από τις «Επιτροπές Κατοίκων», οι οποίες καλούσαν αρκετές εβδομάδες πριν σε συγκέντρωση για να «διώξουμε τους αλλοδαπούς εισβολείς».

Οι πιο τυχεροί από τους ανυποψίαστους μετανάστες που βρέθηκαν στην Ομόνοια έφυγαν τρέχοντες έπειτα από μερικές μπουνιές και κλοτσιές. Ελληνες και αλλοδαποί που έτυχε να βγαίνουν από τον σταθμό του μετρό δέχθηκαν επιθέσεις από ορισμένους που φορούσαν μαύρα, ενισχυμένα μπουφάν: «Θα σας σκοτώσουμε γουρούνια» έλεγαν παρουσία δύο διμοιριών της Αστυνομίας σε κάποιον που κρατούσε φωτογραφική μηχανή και σε μια παρέα πιτσιρικάδων με μακριά μαλλιά.

Μετά τις 5 το απόγευμα απειλούσαν και χτυπούσαν σχεδόν όποιον έβγαινε από τον σταθμό του μετρό. Παρουσία της Αστυνομίας. Τότε, οι συγκεντρωμένοι είχαν φτάσει περίπου 250 άτομα. Ορισμένοι τραβούσαν με κάμερες όποιον περαστικό αντιδρούσε. Απειλώντας με σκληρότητα τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης που πλησίαζαν στην πλατεία Ομονοίας. Κάποιοι τους φώναξαν πως «δεν είστε εσείς οι Ελληνες». Κάποιοι άλλοι θυμήθηκαν πως η 9η Μαΐου είναι η τελευταία μέρα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ημέρα της νίκης κατά του φασισμού.

Ενα ελληνικό τραγούδι της περιόδου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου διαδέχθηκε μουσική του Βάγκνερ (Βαλκερίες). Είναι ένα από τα προπαγανδιστικά κομμάτια που αγαπούσε ιδιαίτερα ο Χίτλερ. Ο Μιχαλολιάκος παραδίδει την ντουντούκα σε γυναίκα ομιλήτρια. Η οποία βρίζει χυδαία τα πολιτικά κόμματα, τον ΣΥΡΙΖΑ: «Την πλύστρα, την Κούνεβα πρότειναν για εκπρόσωπο της χώρας στο ευρωκοινοβούλιο. Υπάρχει μεγαλύτερη ξεφτίλα απ’ αυτή…».

Φορώντας κράνη, κρατώντας σημαίες και εξοπλισμό, έπειτα από εντολή του επικεφαλής, παρατάσσονται σε δυάδες. Φωνάζοντας το σύνθημα «Αλήτες-προδότες-πολιτικοί». Στέκονται ακίνητοι. Από το μεγάφωνο ακούγεται ο εθνικός μας ύμνος.

Γεμίζουν την πλατεία φυλλάδια: «Ευρωεκλογές 2009. Επειδή ο λοχίας αργεί… Ψήφισε Χρυσή Αυγή». «Εξω οι αλλοδαποί αστυνομικοί που έχουν προσλάβει στα σώματα ασφαλείας», «Οι Ελληνες ψηφίζουν Χρυσή Αυγή για την πατρίδα και τον λαό». Υπογράφει «Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή». Σε όλα υπάρχει και μία σβάστικα.

«Να μη φτάσουν στο παλιό Εφετείο»

«Η Χρυσή Αυγή δολοφονεί. Εδώ και τώρα να καταργηθεί», το σύνθημα της συγκέντρωσης του ΣΥΡΙΖΑ, του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, της Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό και της YRE, στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου.

Μαζί τους ήταν οι 600 ένοικοι -παράνομοι μετανάστες- του παλιού Εφετείου. Φώναζαν όλοι μαζί συνθήματα: «Τσακίστε τους φασίστες», «Ποτέ ρατσισμός», «Ο λαός δεν ξεχνά, τους φασίστες τούς κρεμά». Επικεφαλής της συγκέντρωσης παρακαλούσε τον υπεύθυνο της διμοιρίας: «Δεν έχουμε σκοπό να πειράξουμε κανέναν. Μόνο μην τους αφήσετε να πλησιάσουν στο παλιό Εφετείο…».

«Δεν φταίνε οι μετανάστες για την ανεργία»

Με το σύνθημα «Οχι στις ρατσιστικές παρελάσεις», στην οδό Σταδίου συγκεντρώθηκαν, από τις 5 το απόγευμα, οργανώσεις της Αριστεράς που μετέχουν στην πολιτική κίνηση ΑΝΤ.Α.ΡΣΥ.Α. «Για την άνοδο της ανεργίας και την υποβάθμιση στις γειτονιές φταίνε η κυβέρνηση, η Ε.Ε., οι βιομήχανοι που απολύουν και όχι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες». Κατήγγειλαν επίσης «τα ΜΑΤ προστατεύουν τους ροπαλοφόρους της Χρυσής Αυγής, που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ομονοίας, χτυπώντας και βρίζοντας μετανάστες. Πρόκειται για συνέχεια της επιχείρησης-σκούπα που εξαπέλυσε επί τρεις, συνεχείς, μέρες η Αστυνομία».

Η επίθεση

Με το σύνθημα «Αίμα-Τιμή-Χρυσή Αυγή» οι συγκεντρωμένοι στην Ομόνοια κατευθύνονται προς την Αγ. Κωνσταντίνου. Ο επικεφαλής των ΜΑΤ μάς απαγορεύει να πλησιάσουμε. Συνοδεία διμοιριών ΜΑΤ, οι «Επιτροπές κατοίκων» οδηγούνται στην οδό Σωκράτους 58, απέναντι ακριβώς από το παλιό Εφετείο. Στο κτίριο βρίσκονται τα γραφεία της οργάνωσης «Χρυσή Αυγή».

Τα ΜΑΤ μπροστά, πίσω τους οι συγκεντρωμένοι. Δεκάδες χειροβομβίδες κρότου-λάμψης πέφτουν μέσα στον προαύλιο χώρο του Εφετείου. Αυτή τη φορά όμως δεν απασφαλίστηκαν από τα χέρια των αστυνομικών. Κροτίδες, βεγγαλικά, πέτρες, τούβλα, πέφτουν από την ταράτσα του κτιρίου -που στεγάζει την οργάνωση- πάνω στο Εφετείο. Κατευθύνονται ιδιαίτερα σε ορισμένους εργαζόμενους του Τύπου που τόλμησαν να πλησιάσουν.

Παράλληλα, στο αδιέξοδο της οδού Μενάνδρου (πίσω είσοδος παλιού Εφετείου) συνωστίζονται εκατοντάδες μετανάστες. Ομάδα κρούσης, με κράνη και τη σημαία της Χρυσής Αυγής στα χέρια εμφανίζεται προς τον προαύλιο χώρο. Οι μετανάστες τους περιμένουν.

Οι ακροδεξιοί πετούν τούβλα, πέτρες, μάρμαρα. Οι Αραβες τυλίγουν τα μαντίλια στο πρόσωπο, φωνάζουν μ’ όλη τους τη δύναμη. Ακολουθεί καταιγισμός από σπασμένα μάρμαρα. Το δάπεδο εξαφανίζεται. Ενας έσπαγε, δέκα πέταγαν, ανταποδίδοντας τα κομμάτια. Αναγκάζονται να υποχωρήσουν. Στο πέρασμά τους τραυματίζουν ανυποψίαστους μετανάστες βάφοντας με αίμα τη Μενάνδρου, τους τοίχους του Εθνικού Θεάτρου.

Κάποιοι μαζεύονται, γονατίζουν πάνω στο πανό και προσεύχονται δυνατά. «Ηρθαμε από το Ιράκ, την Παλαιστίνη, την Αλγερία. Ας μας πει το ελληνικό κράτος αν το αποφασίσει να φύγουμε» απαντούν οι κάτοικοι του Εφετείου. *


λέξεις κλειδιά:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κατηγορίες