Αλληλεγγύη στους μετανάστες απεργούς πείνας στα Χανιά – νέα & εξελίξεις

afisakimpo4jl.png

Αλληλεγγύη ΤΩΡΑ!

Σήμερα 1η Δεκέμβρη, 21η μέρα ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΕΙΝΑΣ
———————————————————————————————————————————————————

11-11-08c.JPG

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 13-11-2008, Κίνησης «ΑΠΕΛΑΣΤΕ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ»

Η Κίνηση «ΑΠΕΛΑΣΤΕ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ» ενώνει τη φωνή της με τους αγωνιζόμενους μετανάστες απεργούς πείνας στα Χανιά. Ο αγώνας των μεταναστών για νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα είναι πέρα για πέρα δίκαιος και χρειάζεται την κινητοποίηση και την αλληλεγγύη όλων μας.

Καταγγέλλουμε ως προκλητική, κατάφορα αντιδημοκρατική και ρατσιστικής έμπνευσης την απαίτηση του Δήμαρχου κ. Βιρβιδάκη να εκδιωχθούν από το Δημαρχείο και να συλληφθούν οι μετανάστες απεργοί πείνας. Καλούμε καθένα και καθεμιά που δεν θεωρεί τους μετανάστες απειλή και κίνδυνο για την κοινωνία, να αντιδράσει τώρα. Να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα του Κοινωνικού Στεκιού – Στέκι Μεταναστών Χανίων για συγκέντρωση και διαδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο σήμερα Πέμπτη 13 Νοέμβρη.

Ο αγώνας των μεταναστών μας αφορά όλους, ντόπιους και μετανάστες. Βλέπουμε καθημερινά τα εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα να τίθενται σε αμφισβήτηση. Οι μετανάστες χωρίς χαρτιά αλλά και οι νέοι και ευέλικτα απασχολούμενοι εργαζόμενοι χρησιμοποιούνται από εργοδότες, κυβέρνηση, κρατικούς και τοπικούς φορείς προκειμένου να απορυθμίζονται οι εργασιακές σχέσεις και οι κατακτήσεις δεκαετιών για όλους. Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση μπορεί να σταματήσει μόνο με τον κοινό μας αγώνα.

Η ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!
ΟΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στο ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

Απαιτούμε:

Να χορηγηθεί εκ νέου άδεια παραμονής σε κάθε μετανάστη που διαθέτει οποιαδήποτε απόδειξη παραμονής στη χώρα πριν από την 1-1-2005 και έχει καταθέσει σχετική αίτηση νομιμοποίησης. Εκτός από τα έγγραφα που περιοριστικά και ρατσιστικά ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία να γίνει αποδεκτό κάθε αποδεικτικό στοιχείο: από αίτηση διαβατηρίου στην πρεσβεία της χώρας του έως κάρτα απεριορίστων διαδρομών σε λεωφορεία.
Να νομιμοποιηθούν άμεσα όλοι οι μετανάστες που ζουν εδώ και έχουν εισέλθει στη χώρα μετά την 1-1-2005. Τέλος στην ανασφάλιστη εργασία χωρίς χαρτιά και δικαιώματα
Να αποσυνδεθεί η ανανέωση των αδειών παραμονής από συγκεκριμένο αριθμό ενσήμων που πληρώνουν τελικά οι ίδιοι αντί για τους εργοδότες για να μην απονομιμοποιηθούν.
Υπηκοότητα σε όλα τα παιδιά των μεταναστών που ζουν ή σπουδάζουν εδώ.
Άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες. Όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης, συνοριακά σώματα και δολοφονίες στα σύνορα και στην ενδοχώρα.


λέξεις κλειδιά:

6 Σχόλια

  1. Ο/Η Αυγή Μ. Πλατσή λέει:

    Αντιγράφω από το indy.gr

    «Στα λιοντάρια αρέσει ν’ αλλάζουν φωλιά»

    δημοσιεύτηκε σήμερα από είμαστε μαζί τους!
    τροποποιήθηκε σήμερα

    ενημέρωση που ήρθε με μέιλ για τη μεταφορά του αγώνα των 15 μεταναστών απεργών πείνας από το χώρο μπροστά στο δημαρχείο σε άλλο σημείο της πόλης των Χανιών.

    Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, από νωρίς το απόγευμα οι 15 μετανάστες απεργοί πείνας ετοιμάζονται να μεταφέρουν τον αγώνα τους κάπου αλλού, διωγμένοι από τον Δήμαρχο της πόλης.

    Από τη μικροφωνική ακούγονται τραγούδια από τις χώρες τους, τραγούδια που όπως μας είπαν «καλούν τον κόσμο να μαζευτεί, όταν συμβαίνει κάτι πολυ σοβαρό…»

    Σιγά-σιγά μαζεύονται και είναι εκατοντάδες. Ανεβαίνουν στα δέντρα, στο κτίριο του Δημαρχείου να κατεβάσουν τα πανώ, να μαζέψουν το υλικό, τις σκηνές. Χειροκροτήματα, συνθήματα. Με κάθε ευκαιρία σηκώνουν το χέρι ψηλά με το σήμα της νίκης. Γίνονται ένα με τους Έλληνες αλληλέγγυους που μαζεύονται κι αυτοί.

    Όταν όλα είναι έτοιμα, ένας από τους απεργούς βγαίνει στο μικρόφωνο και διαβάζει στη γλώσσα του μικρό κείμενο των 15 μέσα σε συνθήματα και χειροκροτήματα.

    Όταν διαβάζεται το κείμενο στα ελληνικά, έκπληκτοι κι εμείς οι υπόλοιποι, ακούμε τους λόγους που τους κάνουν να πάρουν αυτήν την απόφαση («μετακόμιση»), και να καταλήγουν ως εξής : «…φεύγουμε με το κεφάλι ψηλά. Το κάνουμε γιατί σεβόμαστε το νόμο και όχι τον Δήμαρχο και τις απόψεις του. Οι πολεμιστές δε φεύγουν ποτέ από τη μάχη. Αλλάζουν θέση. Στα λιοντάρια αρέσει να αλλάζουν φωλιά»

    Βουρκώσαμε αλλά δεν ήταν ώρα για τέτοια. Οι 15 πιασμένοι χέρι-χέρι μπαίνουν στα αυτοκίνητα μέσα σε χειροκροτήματα. Ακολουθούν με τα πόδια άλλοι μετανάστες με τις 6 σκηνές, τα τραπέζια, τις καρέκλες,τις κουβέρτες και το υλικό στα χέρια, και πιο πίσω εκατοντάδες αλληλέγγυοι έλληνες και μετανάστες με τα πανό. Η πορεία περνάει από τα μαγαζιά της πόλης και τα έκπληκτα μάτια του κόσμου. Δείχνουν όλοι νάναι μαζί τους…

    Καταλήγουν έξω από τη ΔΟΥ στο κέντρο της πόλης και ξανατακτοποιούν τις σκηνές. Συνεχίζουμε εδώ. Το χαμόγελο ξανάρχεται στα πρόσωπα των 15.
    «…στα λιοντάρια αρέσει να αλλάζουν φωλιά»

    ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ…
    ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΝΙΚΗΤΕΣ

  2. Ο/Η koua λέει:

    Μεγάλη συμμετοχή των μεταναστών στην πορεία του πολυτεχνείου στα Χανιά. Ανταπόκριση, ενημέρωση από την απεργία πείνας και φωτογραφίες εδώ:

    http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=926299

  3. Ο/Η koua λέει:

    ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
    ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ
    Χανιά, 19-11-2008

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    9Η ΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΕΙΝΑΣ
    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

    Συνεχίζεται για 9η μέρα σήμερα η απεργία πείνας των 15 μεταναστών στα Χανιά, που διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμά τους να έχουν ίση μεταχείριση με όλους τους άλλους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Η συμπαράσταση του κόσμου είναι συγκλονιστική. Ήδη πάνω από 700 Χανιώτες έχουν εκφράσει με την υπογραφή τους την συμπαράστασή τους στον αγώνα τους.
    Χθες ώρα 11.00 το βράδυ έγινε και η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων με πρωτοβουλία σύσσωμης της αντιπολίτευσης με μοναδικό θέμα «την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος των μεταναστών και τη στάση του δήμου και του δημάρχου επί του θέματος». Ο Δήμαρχος προσπάθησε με αστεία επιχειρήματα να δικαιολογήσει τη στάση του και να μετριάσει την οργή του Χανιώτικου Λαού. Παραθέτουμε ορισμένα από τα επιχειρήματά του μαζί με τα σχετικά απαντητικά μας σχόλια :
    1. Ισχυρίστηκε ότι ο Δήμος του ακολουθεί φιλομεταναστευτική πολιτική Μόνο που η «φιλομεταναστευτική» πολιτική του Δήμου Χανίων ΚΡΙΝΕΤΑΙ από την ουσία των ενεργειών και όχι από τα λόγια. Και η Δημοτική παράταξη του Δημάρχου έδειξε το φιλομεταναστευτικό της πρόσωπο :
    – Καλώντας τον ταξίαρχο της αστυνομίας να κάνει τη δουλειά του διότι όπως έγραφε επί λέξη «το Δημαρχείο βρίσκεται υπό κατάληψη και σας παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες».
    – Ισχυρίστηκε ο κ. Δήμαρχος ότι δε ζήτησε να διώξουν και να συλλάβουν τους μετανάστες, μόνο που όταν καλούμε την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της απέναντι σε μετανάστες χωρίς ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ, σημαίνει να τους συλλάβει και να τους απελάσει. ΠΟΛΥ ΦΙΛΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ !!!
    – Είναι επίσης γνωστό ότι ο ίδιος ο Δήμος Χανίων πρωτοστάτησε και παρότρυνε τους μετανάστες να υποβάλλουν τα χαρτιά τους (ξέροντας ότι θα απορριφθούν) για την έκδοση αδειών παραμονής μόνο και μόνο γιατί ήθελε να εισπράξει τα παράβολα (συνολικού ύψους 90.000 ευρώ) χωρίς ποτέ τα χρήματα αυτά όπως και τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που έχουν καταβάλλει στο ΙΚΑ να επιστραφούν μετά την απόρριψη της αίτησης τους.
    2. Για να συκοφαντήσει τους απεργούς και υποκρινόμενους ότι νοιάζεται για τους απεργούς ισχυρίστηκε ότι «Αυτοί που τους καθοδηγούν και τους παρακινούν», εννοώντας τους ανθρώπους με τους οποίους παλεύουμε όλοι μαζί για τα κοινά αλλά και τα ιδιαίτερα προβλήματα μας, «…δεν υπέδειξαν τον καλύτερο χώρο γιατί τελικά έκανε κρύο και αναγκάστηκαν να βάλουν νάιλον στο πίσω μέρος».
    Μα κ. Δήμαρχε αν νοιάζεστε τόσο πολύ για την υγεία των μεταναστών, φροντίστε να προτείνεται στον υπ. εσωτερικών κ. Παυλόπουλο να δεχτεί τους απεργούς πείνας και επίσης να ψηφιστεί ένας νόμος που θα εξασφαλίζει την πρόσβαση των μεταναστών στις υπηρεσίες υγείας και ότι θα είναι νόμιμοι ώστε να τις χρησιμοποιούν άφοβα.
    Οι μετανάστες δεν παρασύρονται από ανθρώπους. Παρασύρονται μόνο από τα μεγάλα άλυτα προβλήματα τους.
    Και σ’ αυτόν τον αγώνα τους εμείς θα στεκόμαστε αλληλέγγυοι και όχι καθοδηγητές.

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αυριο ΠΕΜΠΤΗ 20/11/2008 και ώρα 6.00 το απόγευμα θα επισκεφθεί τους μετανάστες απεργούς πείνας στα Χανιά και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ.

    ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
    ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ

  4. Ο/Η kyriakatiko λέει:

    Και ενα βιντεο από την Ομάδα TV χωρίς σύνορα, από την αποχώρηση από το Δήμο και τη μετεγκατάσταση των απεργών πείνας έξω από τη ΔΟΥ:

    http://www.tvxs.gr/v604

  5. Ο/Η kyriakatiko λέει:

    Η Συζήτηση στη Βουλή με αφορμή την ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Π. Κοροβέση:

    ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης):
    Η Βουλή ενέκρινε τη ζητηθείσα άδεια.
    Προχωρούμε στην τελευταία για σήμερα Επίκαιρη Ερώτηση με αριθμό 316/25-11-2008 του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Παντελή Κοροβέση προς τον Υπουργό Εσωτερικών σχετικά με τους μετανάστες απεργούς πείνας στο νομό Χανίων κ.λπ.

    Η ερώτηση του κ. Κοροβέση έχει ως εξής:
    «Δεκαπέντε μετανάστες τούτες τις μέρες στα Χανιά βρίσκονται στη δέκατη τέταρτη ημέρα απεργίας πείνας. Έχοντας καταθέσει φάκελο με όλες τις προϋποθέσεις της ισχύουσας νομοθεσίας για την άδεια παραμονής, το αίτημά τους απορρίφθηκε. Κατέφυγαν με προσφυγή κατά της απόφασης πληρώνοντας χιλιάδες ευρώ ο καθένας. Πολλές προσφυγές δεν έχουν ακόμα δικαστεί καθιστώντας έτσι εντελώς «λαθραία» τη ζωή τους. Κανένα έγγραφό τους δεν ισχύει για τις αστυνομικές αρχές και κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να βρεθούν στα κρατητήρια ή να απελαθούν όπως έχει ήδη συμβεί.

    Οι δεκαπέντε απεργοί πείνας των Χανίων αποτελούν το ξεκάθαρο μοντέλο πολιτικής και νομοθεσίας που ακολουθεί η Ελλάδα στο θέμα αυτό κατά παράβαση διεθνών συμβάσεων και στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων οδηγώντας έτσι σε ακραίες ενέργειες απελπισίας μετανάστες και πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα μας.
    Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
    1. Τι άμεσες λύσεις έχουν προβλεφθεί για τους απεργούς των Χανίων και γιατί τέσσερα χρόνια μετά την προηγούμενη αποσπασματική νομιμοποίηση η Ελλάδα δεν προχωρά σε νέα;
    2. Γιατί η Ελλάδα –κατ’ εξοχήν χώρα υποδοχής προσφύγων από χώρες πολέμου (Αφγανιστάν, Ιράκ κ.ά.)- συνεχίζει αυτή την απαγορευτική πολιτική ασύλου καθιστώντας μας τελευταία χώρα στη χορήγησή του στην Ευρώπη;»

    Ο Υφυπουργός κ. Νάκος έχει το λόγο, για τρία λεπτά.

    ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
    Κύριε συνάδελφε, με το ν.3386/2005 επιχειρήσαμε ριζική τομή στο καθεστώς εισόδου και διαμονής των μεταναστών που ζουν στη χώρα μας. Η προσπάθεια αυτή είχε ως γνώμονα όχι μόνο να αντιμετωπίσει μία σειρά από προβλήματα που είχαν αναδειχθεί στο πλαίσιο εφαρμογής μιας νομοθεσίας η οποία ήταν ατελέστατη, αλλά να κάνει εφαρμογή στην κοινωνική ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών καθώς και την προσαρμογή του όλου ρυθμιστικού πεδίου του εσωτερικού δικαίου προς το κοινοτικό κεκτημένο.

    Η πολιτεία ενόψει της εφαρμογής αυτού του νέου νόμου και αναγνωρίζοντας την ύπαρξη παράνομων μεταναστών στη χώρα μας οι οποίοι δεν μπορούσαν να πάρουν νόμιμο τίτλο διαμονής, εάν και διέμεναν μεγάλο χρονικό διάστημα με το νόμο 3386 που προανέφερα, προχώρησε στη νομιμοποίηση μεταναστών οι οποίοι αποδεδειγμένα διέμεναν στη χώρα μας πριν την 31η Δεκεμβρίου 2004. Και ως αποδεικτικά έγγραφα περιελήφθησαν διάφορα δικαιολογητικά προκειμένου να αποδεικνύεται η διαμονή τους στην Ελλάδα πριν από εκείνη την ημερομηνία.
    Η γνησιότητα αυτών των εγγράφων και αυτό είναι πολύ σημαντικό, μπορούσε εύκολα να διακριβωθεί. Η κρίσιμη ημερομηνία επιλέχτηκε αφενός μεν για να αποδεικνύεται η παραμονή στη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα και να τεκμαίρεται η ανάπτυξη δεσμών με τη χώρα καθώς και η βούληση για περαιτέρω διαμονή αυτών, χωρίς να παρέχεται περιθώριο προσμονής για νομιμοποίηση ατόμων που εισήλθαν στη χώρα μετά από αυτή την ημερομηνία.
    Στην προκειμένη περίπτωση όπως μας πληροφόρηση η περιφέρεια Κρήτης οι ενδιαφερόμενοι είχαν καταθέσει με το νόμο 3386 αίτηση. Ως αποδεικτικό της διαμονής τους στην Ελλάδα πριν από την ημερομηνία που ανέφερα προσκόμισαν διαβατήριο που είχε εκδοθεί στην Ελλάδα σε μεταγενέστερη χρονολογία και το οποίο συνοδευόταν από βεβαίωση των προξενικών τους αρχών ότι είχαν υποβάλλει αίτηση για την έκδοση διαβατηρίου σε χρόνο προγενέστερο της κρίσιμης ημερομηνίας.
    Ως εκ τούτου τα αιτήματά τους ήταν φυσικό να απορριφθούν, επειδή δεν πληρούσαν τις από το νόμο ορισθείσες προϋποθέσεις. Έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια. Συνεπώς είναι προφανές ότι αυτός ο τρόπος απόδειξης της διαμονής υπηκόου τρίτης χώρας στην Ελλάδα μέχρι 31-12-2004 δεν θα μπορούσε να υποκατασταθεί από έγγραφα αλλοδαπών αρχών όπως είναι οι προξενικές αρχές άλλων κρατών γιατί εάν γινόταν αυτό αποδεκτό θα δίναμε την αποφασιστική αρμοδιότητα να επιλέγουν οι προξενικές αρχές άλλων χωρών τους μετανάστες, τους οποίους επιθυμούν εκείνες οι αρχές να νομιμοποιήσει ποιος; Το ελληνικό κράτος.
    Σε κάθε περίπτωση η βούληση της Κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των δομών της νόμιμης μετανάστευσης. Όπως είναι φανερό η συχνή και επανειλημμένη θέσπιση του μέτρου της νομιμοποίησης, κάθε λίγο και λιγάκι να κάνουμε μια κατηγορία νομιμοποιήσεων, θα οδηγούσε στην αύξηση της προσδοκίας για μεταγενέστερη νομιμοποίηση και συνακόλουθα στην αύξηση των παράνομων μεταναστευτικών ροών στη χώρα μας προς όφελος ποιών; Των παρανόμων κυκλωμάτων που προωθούν την εμπορία ανθρώπων για εργασιακούς ή άλλους σκοπούς.
    Εξάλλου σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την μετανάστευση και το άσυλο που είναι η συμφωνία που επετεύχθη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έχει συμφωνήσει να λαμβάνονται αποφάσεις νομιμοποίησης μόνο κατά περίπτωση και όχι γενικές, στο πλαίσιο βέβαια των εθνικών νομοθεσιών για ανθρωπιστικούς ή οικονομικούς λόγους. Αναφορικά με την χορήγηση πολιτικού ασύλου πρωταρχικός στόχος του Υπουργείου μας σύμφωνα με το πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο είναι η εξασφάλιση της απρόσκοπτης δυνατότητας υποβολής αιτήματος ασύλου από κάθε αλλοδαπό καθώς και η αποτελεσματικότερη, πιο διαφανής και ταχύτερη εξέταση των αιτημάτων ασύλου.
    Παρά το γεγονός ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για τη χορήγηση προστασίας σε αυτούς που πραγματικά τη δικαιούνται και οι χορηγήσεις ασύλου έχουν αυξηθεί το ποσοστό επί των συνολικά εξετασθέντων αιτημάτων καταγράφεται πλασματικά ως χαμηλό λόγω της μαζικότητας υποβολής εξέτασης καταχρηστικών αιτημάτων ασύλου, εφόσον στην συντριπτική τους πλειοψηφία αυτοί που ζητούν άσυλο δηλώνουν ως λόγο αίτησης ασύλου ως μόνη αιτία την εγκατάλειψη της χώρας καταγωγής τους, οικονομικούς και μόνο λόγους. Όπως καταλαβαίνετε η επίκληση οικονομικών και μόνων λόγων δεν μπορεί να αποτελεί αιτία για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου.
    Ενώ το 2003 οι αποφάσεις χορήγησης πολιτικού ασύλου ήταν συνολικά τέσσερις, το 2008 ο αριθμός είναι ήδη τριακόσιες πενήντα που αντιστοιχεί σε ποσοστό 11,3% επί των εξετασθέντων αιτήσεων.

    Τέλος θέλω να πω ότι απλοποιούμε και βελτιώνουμε τη διαδικασία για την εξέταση σε δεύτερο βαθμό με την θεσμοθέτηση της Επιτροπής Προσφύγων με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ύπατης αρμοστίας του ΟΗΕ, του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Θεσσαλονίκης στις διευθύνσεις αλλοδαπών. Μ’ αυτό τον τρόπο και με εξειδικευμένα άτομα και με ενημερωτικά φυλλάδια στα Αραβικά, στα Τουρκικά, στα Αγγλικά, στα Γαλλικά, στα Περσικά, προσπαθούμε να βοηθήσουμε αυτούς που πραγματικά έχουν την ανάγκη χορήγησης πολιτικού ασύλου.

    ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ο κ. Κοροβέσης έχει το λόγο.

    ΠΕΡΙΚΛΗΣ-ΗΛΙΑΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Κύριε Υπουργέ, μιλάμε ως ΣΥΡΙΖΑ με τη δύναμη του 1/6 της Βουλής, που σημαίνει μια σοβαρή κοινοβουλευτική δύναμη που βάζει ένα πρόβλημα, όχι με νομικό τρόπο, αλλά με έναν ανθρώπινο τρόπο.
    Επιτρέψτε μου να κάνω μια εισαγωγή με ένα ποίημα που λέει εσύ κύριε Χριστέ, κουβαλούσες το σταυρό και αναπαύθηκες σε αυτόν. Σε δοξάζουμε. Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι που κουβαλάνε σταυρό από χώρα σε χώρα. Είμαστε μετανάστες. Ακόμα ανάπαυση δεν έχουμε βρει πουθενά.
    Το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι ένα πρόβλημα του ιμπεριαλισμού, του καπιταλισμού, του κέρδους που καταστρέφει χώρες και ξεριζώνει ανθρώπους από τα χωριά τους για να βρουν δουλειά οπουδήποτε. Υπάρχει ένας βυζαντινός ύμνος που λέει ότι ο ξένος δεν έχει πού την κεφαλήν κλίναι. Και αυτός είναι ο Χριστός. Άρα ας το δούμε, και από μια άλλη οπτική γωνία. Μήπως είναι ο Χριστός που ψάχνει για δουλειά; Και αυτό δυστυχώς είναι από τη Μονή Βατοπεδίου. Είναι ύμνος που υπάρχει σε έναν ψηφιακό δίσκο.
    Άρα δεν είναι θέμα νόμων, αριθμών ή οτιδήποτε άλλο. Είναι θέμα ανθρωπισμού. Ένας άνθρωπος πεθαίνει δίπλα μας. Δεν πήγατε στην Κρήτη να τους δείτε; Σήμερα είναι 21 ημέρες και οι δέκα είναι στο νοσοκομείο. Δεν ξέρω πώς θα βγουν. Έχουμε ανθρώπους που πεθαίνουν και εμείς ψάχνουμε να βρούμε νούμερα; Έρχομαι στη θέση σας και λέω, ο αριθμός είναι παραπάνω από τον κανονικό. Αλλά δεν είναι τα νούμερα που μετράνε. Είναι οι άνθρωποι. Και εδώ η Ελλάδα χρειάζεται να πάρει πέρα από τις δικές της πρωτοβουλίες και διεθνείς πρωτοβουλίες γιατί δεν μπορούμε να είμαστε άνθρωποι όταν αφήνουμε κάποιον άλλον άνθρωπο να πεθαίνει δίπλα μας.

    ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε Υπουργέ, δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι με το θέμα που συζητάμε. Ελπίζουμε να λάβετε υπ’ όψιν σας ότι πράγματι αυτή η περίπτωση που συμβαίνει να έχω ιδίαν αντίληψη απασχολεί έντονα την κοινωνία των Χανίων. Η συγκεκριμένη περίπτωση, γιατί το γενικότερο πρόβλημα ήδη το συζητήσατε.

  6. Ο/Η kyriakatiko λέει:

    Η ανακοίνωση της επιτροπής πρωτοβουλίας την 21η μέρα απεργίας πείνας:

    ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ

    Χανιά, 1-12-2008

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    21η ΗΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΕΙΝΑΣ ΤΩΝ 15 ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

    (10 απεργοί πείνας συνεχίζουν την απεργία τους στο Νοσοκομείο Χανίων)

    10 μετανάστες βρίσκονται στο νοσοκομείο με λιποθυμικά επεισόδια και ανικανότητα πλέον του στομαχιού να δεχτεί ακόμη και τα υγρά. Τα ήδη ταλαιπωρημένα κορμιά τους μπαίνουν πλέον στη διαδικασία της απόλυτης εξάντλησης.

    Η ευθύνη ανήκει εξ’ ολοκλήρου στην πολιτική ηγεσία του τόπου μας.

    Δεν είναι παιχνιδάκι οι ζωές τόσων ανθρώπων.

    Δεν είναι δυνατόν να καταδικάζουν σε θάνατο 15 συμπολίτες μας, χωρίς ούτε καν μια πειστική δικαιολογία.

    Ενημερώνουμε ότι η δικαιολογία του κ. Περιφερειάρχη κ. Τσόκα, ότι δεν μπορεί να παρανομήσει, είναι πέρα για πέρα ψέμα. Δε χρειάζεται να παρανομήσει χρειάζεται μόνο να εφαρμόσει το νόμο, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας μας. Και όπως ορίζει ο νόμος οι απεργοί όπως και πολλοί άλλοι πληρούν τις προϋποθέσεις για να πάρουν άδεια παραμονής.

    Θα ήταν πιο έντιμο αν έλεγαν ότι επειδή σε κάποιες περιοχές είναι πολλοί μετανάστες, εφαρμόζουμε το νόμο επιλεκτικά.

    Και βέβαια καταλαβαίνουμε όλοι ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται πλήρως με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες πριν καν ψηφιστούν!!!

    Χθες πραγματοποιήθηκαν στα Χανιά διάφορες μαζικές και μαχητικές εκδηλώσεις συμπαράστασης στον αγώνα των απεργών πείνας.

    Έγινε επίσης δυνατό από αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας να επιδοθεί στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, που βρίσκεται στα Χανιά για τις εκδηλώσεις της επετείου της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, φάκελος με τις ανοικτές επιστολές των μεταναστών προς τον ίδιο και προς όλο τον Πολιτικό Κόσμο της χώρας, τις υπογραφές αλληλεγγύης και τις σχετικές ερωτήσεις, που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές Φώτης Κουβέλης και Περικλής Κοροβέσης (η συζήτηση της επίκαιρης Ερώτησης του αναμένεται να γίνει σήμερα το βράδυ στη Βουλή).

    Τέλος σήμερα Δευτέρα 1/12/2008 και ώρα 19:00 στο Εργατικό Κέντρο Χανίων θα γίνει συζήτηση με εκπροσώπους φορέων και συλλογικοτήτων για την οργάνωση της πορείας αλληλεγγύης την Τετάρτη 3/12/08 και για την παραπέρα πορεία της στήριξης των μεταναστών απεργών πείνας.

    ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κατηγορίες