«Στις γειτονιές των Προσφύγων»: Με επιτυχία ο αγώνας δρόμου 10 χλμ. σε Ν. Ιωνία, Ν. Φιλαδέλφεια, Ν. Χαλκηδόνα

1

Ο αγώνας ήταν ειδικά αφιερωμένος στους Πρόσφυγες της Μ. Ασίας, που ήρθαν μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και εγκαταστάθηκαν το 1923 στους συνοικισμούς της Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδέλφειας και Ν. Χαλκηδόνας. 

Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ο 1ος Αγώνας δρόμου 10.000 μ. επί δημοσίας οδού, με την επωνυμία: «Στις γειτονιές των Προσφύγων», εκεί που γράφηκε η Ιστορία τους.

Ο αγώνας διοργανώθηκε από το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού του Δήμου Ν. Ιωνίας ( ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.), τον Οργανισμό Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας (Ο.Π.Α.Ν.) του Δήμου Ν. Ιωνίας, το Αυτοτελές Τμήμα  Κοινων. Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος και τον Αθλητικό και Γυμναστικό Σύλλογο «ΑΝΑΤΟΛΗ» Ν. Ιωνίας, με την αιγίδα και υποστήριξη των Δήμων Ν. Ιωνίας και Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνος.

Ο αγώνας ήταν ειδικά αφιερωμένος στους Πρόσφυγες της Μ. Ασίας, που ήρθαν μετά την Μικρασιατική Καταστροφή  και εγκαταστάθηκαν το 1923 στους συνοικισμούς της Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδέλφειας και Ν. Χαλκηδόνας.

Η διαδρομή διήλθε από ιστορικά σημεία των προσφυγικών πόλεων, εκεί που στέριωσε η προσφυγιά, εκεί που δημιούργησαν πολιτισμό και ιστορία οι ξεριζωμένοι. Οι δρομείς πέρασαν δίπλα από σπίτια μικροκαμωμένα, αυλές και χαγιάτια, εργοστάσια ανενεργά και φουγάρα, μνημεία και μουσεία, δρόμους γεμάτους μνήμες και προκοπή και πολιτισμό.

Η εκκίνηση και ο τερματισμός έγιναν στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης, Ν. Ιωνίας, παραπλεύρως από τα μουσεία του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Σύντομο χαιρετισμό με αναφορές στο σκοπό της διοργάνωσης και την αφιέρωση του αγώνα απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. κ. Λουκάς Χριστοδούλου. Την εκκίνηση έδωσε ο Δήμαρχος Φιλαδέλφειας–Χαλκηδόνος κ. Άρης Βασιλόπουλος.

Αρκετοί αθλητές επισήμαναν την επικαιρότητα της αφιέρωσης αυτήν την εποχή, που κάποιοι άλλοι ξεριζώνονται επίσης βάναυσα από τα σπίτια τους, από τη γη τους και ψάχνουν να βρουν τόπο να στήσουν από την αρχή μια νέα ζωή. Όλοι όσοι έτρεξαν και τερμάτισαν έλαβαν ένα ειδικά σχεδιασμένο τιμητικό δίπλωμα, στην πίσω πλευρά του οποίου αναφέρονταν όλα τα ιστορικά σημεία της διαδρομής που διήλθαν οι δρομείς.

Πηγή: Left


λέξεις κλειδιά:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κατηγορίες