Σπίτι σε πρόσφυγα συμμαθητή, εξασφάλισαν παιδιά Δημοτικού

Screen Shot 2015-03-04 at 11.29.12 PMΤου Correspondent
Λίγες μέρες πριν, η Υπηρεσία Μετανάστευσης, αποφάσισε ότι μια οικογένεια προσφύγων από τη Συρία, έπρεπε να αφήσει το κέντρο φιλοξενίας στο Halmstad και να εγκατασταθεί σε ένα ξεχωριστό σπίτι, σε μια μικρή κοινότητα, περίπου 50 χιλιόμετρα έξω από την πόλη Fakenberg στη νότια Σουηδία.

Τα παιδιά ενός Δημοτικού Σχολείου, όταν επέστρεψαν τη Δευτέρα από εβδομάδα διακοπών που υπάρχει αυτή την εποχή, το λεγόμενο Sportlov, διαπίστωσαν ο Yeal, παιδί της συγκεκριμένης οικογένειας, έλειπε και ενημερώθηκαν ότι έχει φύγει και δεν θα επιστρέψει πια πίσω. «Δεν πρόλαβε να χαιρετήσει τους συμμαθητές του και εκείνοι, δεν μπορούσαν να καταλάβουν, γιατί έπρεπε να διακόψει το σχολείο με αυτό τον τρόπο» είπε η διευθύντρια. Την επόμενη, πατέρας ενός μαθητή, έλαβε ένα sms από το μικρό Yeal, με τη φράση «βοηθήστε με». Παρέδωσε το μήνυμα στη Διευθύντρια και εκείνη, αφού ήρθε σε επαφή με την οικογένεια, έμαθε πως το παιδί ακόμα δεν είχε εγγραφεί σε άλλο σχολείο και ότι το σημείο που ήταν το σπίτι – λόγω των πολύ μεγάλων αποστάσεων ανάμεσα σε πληθυσμιακά κέντρα της Σουηδίας-  δεν τους εξυπηρετούσε ούτε για βασικές ανάγκες, επειδή, εκτός από σχολείο, ούτε κατάστημα υπήρχε σε κοντινή απόσταση για να αγοράσουn τρόφιμα κι έπρεπε να ταξιδέψουν αρκετά για τις αγορές.

«Αποφάσισα, και με τη γνώμη των συμμαθητών του Yeal, να απευθύνω ένα γράμμα στην Υπηρεσία Μετανάστευσης. Είμαι υπεύθυνη για τη μόρφωση των παιδιών και θεώρησα προβληματικό να μην μπορεί ένα παιδί να πάει σχολείο. Η Υπηρεσία δεν μας έδωσε κάποια λύση αλλά μάθαμε από τις άλλες υπηρεσίες πως, μόνο αν βρισκόταν κάποιο σπίτι θα μπορούσε το παιδί να επιστρέψει. Γονείς και μαθητές, άρχισαν να μαζεύουν αμέσως χρήματα, για να εξασφαλίσουμε σπίτι για την οικογένεια. Σε πολύ σύντομο χρόνο, τα χρήματα που μάζεψαν οι συμμαθητές του, αρκούσαν να ενοικιαστεί ένα σπίτι κοντά στο σχολείο για τους επόμενους τέσσερις μήνες και ο Yeal να επιστρέψει άμεσα πίσω» είπε η Διευθύντρια.

Σε σουηδική εφημερίδα που ήρθε σε επαφή μαζί του, «σε άπταιστα αγγλικά» όπως γράφτηκε, ο Yeal είπε ότι «είμαι ευτυχισμένος που οι συμμαθητές μου κατάφεραν να με φέρουν ξανά πίσω στην τάξη». Η οικογένεια επίσης, δεν βρίσκει λόγια να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της σε συμμαθητές του Yeal γονείς τους.

«Έχουν αποκτήσει εικόνα για το πώς λειτουργεί μια δημοκρατία και ότι ο κόσμος των ενηλίκων ενώνει, αν πιστεύεις σε κάτι. Αυτή είναι κοινωνική γνώση υψηλού επίπεδου» είπε ευχαριστημένη για την έκβασή της υπόθεσης, η Διευθύντρια, Chatarina Mardell.

Πηγή: Correspondent

Πηγή:http://tvxs.gr/news/blogarontas/spiti-se-prosfyga-symmathiti-eksasfalisan-paidia-dimotikoy


λέξεις κλειδιά:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κατηγορίες