Νίκησαν οι 15 μετανάστες απεργοί πείνας στα Χανιά!

Αναδημοσίευση από εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα» (06/12/08)

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τη δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου ότι θα δοθεί άδεια παραμονής στους 15 μετανάστες απεργούς πείνας των Χανίων, μετέφερε χθες το βράδυ στα μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης με τα οποία συναντήθηκε στην Αθήνα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πάτροκλος Γεωργιάδης.
Οπως τους είπε, οι 15 θα ενταχθούν σε υπουργική απόφαση που τους παραχωρεί άδεια παραμονής για εξαιρετικούς λόγους. Γι’ αυτό το λόγο πληρεξούσιος δικηγόρος πρέπει να καταθέσει τη Δευτέρα αίτηση των 15 μεταναστών στο υπουργείο Εσωτερικών.
Το μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Μάρκος Χατζησάββας, μας είπε χθες το βράδυ ότι το υπουργείο, μέσα από τις διαπραγματεύσεις, «πείστηκε να δώσει την ευκαιρία νομιμοποίησης στους 15 απεργούς πείνας. Βρέθηκε λύση που αφορά μόνο αυτούς».

Προηγήθηκε -χθες το απόγευμα- συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αλαβάνο στον οποίο ο υπουργός δεσμεύτηκε για την εξεύρεση λύσης. Στο θέμα αναφέρθηκε ο κ. Αλαβάνος και χθες στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία και τις εργασιακές σχέσεις λέγοντας:
«Να δούμε με προσοχή τους πιο ευαίσθητους αποδέκτες της κρίσης, που είναι οι νέοι, οι γυναίκες, που είναι αυτοί που απολύθηκαν σε μεγάλη ηλικία, που είναι οι μετανάστες. Να παρέμβετε με μέτρα ανάπτυξης και μέτρα βελτίωσης της κατάστασης σε συνοικίες, όπως είναι η συνοικία της Αχαρνών και του Αγ. Παντελεήμονα. Οφείλουμε να σταθούμε δίπλα σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη που βρίσκεται σήμερα στην Ελλάδα και γι΄αυτό κύριε Πρωθυπουργέ, θέλω να σας κάνω μια έκκληση. Και θα την έκανα και στον κ. Παυλόπουλο αν ήταν εδώ. Σας ζητάμε, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει ο νόμος για ανθρωπιστικούς λόγους, να δοθεί άδεια παραμονής στους 15 μετανάστες των Χανίων. Οι οποίοι έχουν ξεπεράσει ήδη την 25η ημέρα απεργίας πείνας και εκ των οποίων 10 ήδη με κίνδυνο της ζωής τους, έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο».

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Τη στήριξή της στους οικονομικούς μετανάστες εξέφρασε χθες η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου. Στη σχετική ανακοίνωσή της τονίζει:
«Η στήριξή μας αυτή είναι καθημερινή στους χώρους δουλειάς, όπου παλεύουμε για να μην αποτελούν τα συνήθη θύματα για μαύρη εργασία, για να μην πληρώνουν ακόμα και με την ίδια τη ζωή τους σε συνεχή εργατικά ατυχήματα την εγκληματική ανευθυνότητα Πολιτείας και εργοδοτών, που με ευκολία τους χρησιμοποιούν σαν αναλώσιμο εργατικό δυναμικό σε επικίνδυνες εργασίες, χωρίς να διαθέτουν ειδίκευση και εξοπλισμό. Το Εργατικό Κέντρο παλεύει συνεχώς και χωρίς διακρίσεις και για τα δικά τους εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».
Στη συνέχεια το Εργατικό Κέντρο δηλώνει για άλλη μια φορά τη στήριξή του στους μετανάστες «που με την απεργία πείνας έχουν συγκλονίσει ολόκληρη την τοπική κοινωνία» και συμπληρώνει: «Στηρίζουμε το δικαίωμά τους να έχουν αξιοπρέπεια, να έχουν τακτοποιημένο το ζήτημα της νόμιμης (δίχως απειλές και αγωνίες) παραμονής τους στον τόπο μας, ώστε να αναθρέψουν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ηρεμία και σιγουριά τα παιδιά τους». Επίσης το Εργατικό Κέντρο ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει και υλικά τις οικογένειες των μεταναστών.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο σε χθεσινή ανακοίνωσή του τονίζει ότι «συμπαρίσταται στον δίκαιο αγώνα των απεργών πείνας» και ότι «έχουν όλο το δίκιο με το μέρος τους» και κάλεσε «τους αρμόδιους φορείς να πάρουν θέση πριν θρηνήσουμε θύματα. Nα σταματήσει η κοροϊδία και ο εμπαιγμός σε βάρος τους».

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Συγκέντρωση έγινε χθες στην Αθήνα στην οποία συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι της Ελλάδος μετά την απόφαση του πανελλαδικού τους συντονιστικού των γενικών συνελεύσεων, αντιρατσιστικοί φορείς και η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους 15 απεργούς πείνας. Συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, στο Υπ. Εσωτερικών. Αιτία της κινητοποίησης ήταν το ζήτημα των 15 μεταναστών απεργών πείνας στα Χανιά.
Ζήτησαν άμεση δέσμευση «από τον υπουργό Εσωτερικών Π. Παυλόπουλο και από την κυβέρνηση συνολικά να δικαιώσει τα αιτήματα των απεργών πείνας, όσο είναι ακόμα στη ζωή. Να σκεφτεί πολύ καλά η κυβέρνηση αν θέλει να έχει νεκρούς και το τι θα σημάνει αυτό για την κοινωνία μας».

Διήμερο εκδηλώσεων
Αφιερωμένο «στον συγκλονιστικό αγώνα των 15 μεταναστών απεργών πείνας στα Xανιά που ρισκάρουν τη ζωή τους για τα δικαίωματα όλων των μεταναστών» είναι το διήμερο εκδηλώσεων που οργανώνει η Ενωτική Πρωτοβουλία Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης στο αμφιθέατρο Κ. Νικηφοράκης (Ξύλινο Αμφιθέατρο – Πολυτεχνειούπολη) στις 11 και 12 Δεκεμβρίου με το εξής πρόγραμμα:
Πέμπτη 11 Δεκέμβρη:
13:00 – Προβολή Βίντεο:
Κινητοποιήσεις Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης 2006-2008
14:00 – Συζήτηση με θέμα:
“Σύγχρονοι αγώνες σε εκπαίδευση και εργασία”
Ομιλητές:
Αλέκος Παπασπυρίδης – Μέλος ΔΣ Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών
Παντελής Βαϊνάς – Πρόεδρος Συλλόγου Δασκάλων Αιγάλεω / Πρώην Μέλος ΔΣ ΔΟΕ
Παρασκευή 12 Δεκέμβρη
13:00 – Προβολή Βίντεο:
Κινητοποιήσεις Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης 1998-2006
14:00 – Συζήτηση με θέμα:
“Το μεταναστευτικό ζήτημα, πρίν και μετά την Απεργία Πείνας των 15”
Ομιλητές:
Αντωνία Λεγάκη – Μέλος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
Μαρία Δεληθανάση – Δημοσιογράφος εφημερίδας Καθημερινής, υπεύθυνη μεταναστευτικών
Abdelwaheb Haddji – Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης


λέξεις κλειδιά:

2 Σχόλια

  1. Ο/Η kyriakatiko λέει:

    Οι 15 να είναι μόνο η αρχή, ο νικηφόρος ηρωϊκός αγώνας τους δίνει δύναμη σε ολους μας να συνεχίσουμε ακόμα πιο πολλοί, ακόμα πιο δυνατά, μέχρι τη νομιμοποίηση ΟΛΩΝ των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα, κόντρα στους ρατσιστικούς νόμους και περιορισμούς.

    ΟΛΟΙ ΝΟΜΙΜΟΙ – ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ!

    Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών – Κίνηση «ΑΠΕΛΑΣΤΕ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ»

  2. Ο/Η ABDELWAHEB HAJJI λέει:

    ΟΛΛΗ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΜΑΚΡΙΑ
    1-ΔΕΚΤΟΙΣΕ ΟΛΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
    2- ΝΑ ΑΦΕΡΟΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗ ΟΛΛΗ ΜΑΖΙ ΣΕ ΟΛΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΛΗΣ
    3- Η ΝΙΚΗ ΤΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΑΝΕΧΕ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΟΛΛΟΥΣ
    ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΑΖΙ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΛΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΑΣ,
    ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κατηγορίες