Η θεατρική ομάδα Shakespeare’s Globe ανεβάζει τον Άμλετ στο κέντρο κράτησης προσφύγων «Ζούγκλα»

hamletΗ παράσταση στο Καλαί θα είναι η τελευταία από μια σειρά παραστάσεων που η ομάδα ανέβασε σε προσφυγικούς καταυλισμούς κατά την παγκόσμια περιοδεία της.

Η περιοδεύουσα παραγωγή του Άμλετ στον προσφυγικό καταυλισμό Zataari στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας.

Η θεατρική ομάδα Shakespeare’s Globe θα ανεβάσει τον Άμλετ Άμλετ στο κέντρο κράτησης προσφύγων «Ζούγκλα». Η ομάδα, η οποία σκοπεύει να ανεβάσει τον Άμλετ σε όλες τις χώρες του κόσμου μέχρι τις 23, την ανέβασε και στο Καλέ την περασμένη Τετάρτη.

Η παράσταση ανέβηκε με τη θεατρική πρωτοβουλία Good Chance που δημιουργήθηκε στον καταυλισμό από τους θεατρικούς συγγραφείς Joe Murphy και Joe Robertson.

Ο Τομ Μπερντ, ο παραγωγός του Globe to Globe, είπε: «Μάθαμε τι έκανα στο Good Chance και αποφασίσαμε ότι θα ήταν τέλειο αν ανεβάζαμε τον Άμλετ στον καταυλισμό. Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι εκεί απ’ όλον τον κόσμο».

Ο Μπερν ανέφερε ότι προφανώς σε κάποιες λιγοστές χώρες θα παραείναι επικίνδυνο να πάνε, όπως η Λιβύη και η Συρία. Πέρυσι, η θεατρική ομάδα έπαιξε μπροστά σε 200 πρόσφυγες στον καταυλισμό Zaatari της Ιορδανίας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Ποια ήταν η αντίδραση στους καταυλισμούς; Έκπληξη, αρχικά, και ύστερα χαρά και ενθουσιασμός. «Τους αρέσει πάρα πολύ η παράσταση και ύστερα μιλάνε με χαρά στους ηθοποιούς για το τι είδαν».

Η περιοδεία του Globe to Globe ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2014 και μέχρι στιγμής έχει καλύψει 266.000 χιλιόμετρα, σε 165 χώρες. Την προπερασμένη βδομάδα η παράσταση ανέβηκε στην πόλη Μορόνι, την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα των Κομόρος, ενός αρχιπελάγους του Ινδικού Ωκεανού. Την επόμενη Κυριακή θα ταξιδέψει στις Σευχέλλες, όπου θα ανέβει στο Πανεπιστήμιο».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Shakespeare’s Globe, Dominic Dromgoole, είπε ότι η παράσταση στον προσφυγικό καταυλισμό Zaatari ήταν κορυφαία στιγμή μεταξύ πολλών σημαντικών εμπειριών».

«Παίξαμε μπροστά σε ένα πολύ ενθουσιώδες κοινό, από μωρά παιδιά μέχρι γέροντες· η σκηνή συνεχώς πολιορκούνταν από παιδάκια που ήθελαν να παίξουν κι αυτά. Η παράσταση διακόπηκε από μια αμμοθύελλα βιβλικών διαστάσεων και ολοκληρώθηκε με βροντερές επευφημίες με τον

Άλλες ανεξίτηλες παραστάσεις ήταν όταν έπαιξαν μπροστά σε 3000 ανθρώπους στο Μεξικό μπροστά στον καθεδρικό ναό του Γιουκατάν, τον παλαιότερο στην ηπειρωτική Αμερική, ο οποίος χτίστηκε πριν ο Σαίξπηρ γράψει τον Άμλετ.

Στη Σομαλία, η Shakespeare’s Globe ήταν ο πρώτος ξένος θίασος που ανέβασε πλήρες έργο τα τελευταία 23 χρόνια.

Όσον αφορά την καλλιτεχνική πρωτοβουλία Good Chance, βρίσκεται στο Καλαί από τον Οκτώβριο, με βασικό το εξής σκεπτικό: «Πιστεύουμε ότι η έκφραση είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα για όλους. Σε μια κατάσταση τόσο φριχτή όσο αυτή, είναι απαραίτητη».

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η Good Chance οργανώνει εργαστήρια δημιουργικής γραφής, μαθήματα μουσικής, χορού, ηθοποιίας και παραστατικών τεχνών. Κάθε βράδυ οργανώνει εκδηλώσεις με ποίηση, κωμωδία stand-up, μουσική, θεατρικές παραστάσεις, ραπ, προβολές ταινιών και χαλάρωσης.

Μετάφραση: Λύο Καλοβυρνάς

Πηγή: The Guardian


λέξεις κλειδιά:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κατηγορίες