ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ 3ο ΕΠΑΛ ΚΟΛΩΝΟΥ (Ρεπορταζ – Φωτο – Βιντεο)

3983935567425ctn.jpg

Όταν το σχολείο συναντά την κοινωνία…

3983936567425ctn.jpg

Το αμφιθέατρο του 3ου ΕΠΑΛ Ακαδημίας Πλάτωνα την Παρασκευή 20 Μάρτη ήταν κατάμεστο από τους μαθητές του. Κουβαλώντας ο καθένας την καρέκλα του γέμισαν την κατά τα άλλα αφιλόξενη, ψυχρή μπλε, τυπική ελληνικού σχολείου αίθουσα με εφηβικό παλμό, σχετική πλάκα, αλλά και περιέργεια για την εκδήλωση που θα ακολουθούσε. Θέμα: «Να χτίσουμε γέφυρες αντί για τοίχους», μια αντιρατσιστική εκδήλωση ενόψει της 21ης Μάρτη, Παγκόσμιας μέρας κατά του Ρατσισμού. Αφορμή μια αψιμαχία ανάμεσα σε Πακιστανούς κατοίκους της περιοχής και μαθητές του σχολείου που κατέληξε σε σκληρή συμπλοκή με επίθεση μέσα στο σπίτι των μεταναστών, καταστροφές και τραυματισμούς. Ένα έντονα ρατσιστικό περιστατικό που οι ευαισθητοποιημένοι εκπαιδευτικοί του 3ου ΕΠΑΛ Ακαδημίας Πλάτωνα δεν άφησαν να περάσει απαρατήρητο σαν τόσα άλλα. Το έκαναν θέμα, το δημοσιοποίησαν, «έστησαν» μια εκδήλωση μέσα στο σχολείο που φοιτούν οι δράστες μαθητές τους. Προσκαλεσμένοι τους εκτός από τους μαθητές το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών (ΚΣΜ), του οποίου τάξεις εκμάθησης Ελληνικών φιλοξενούνται τις Κυριακές στις εγκαταστάσεις του σχολείου, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων καθηγητών και φορέων της πόλης.

Ο Κώστας Μανδηλάς, καθηγητής και από τους βασικούς συντελεστές της εκδήλωσης εξήγησε την ανάγκη να συναντά το σχολείο την κοινωνία και το στόχο της εκδήλωσης. Με ενθουσιασμό υποδέχθηκε το ακροατήριο το Διευθυντή του ΕΠΑΛ, κ. Στέλιο Ασημιάδη, που τόνισε τη δύναμη που έχει η γνώση στην άρση προκαταλήψεων και στην ειρηνική συνύπαρξης αλλοδαπών και ντόπιων. Από το «Κυριακάτικο», ο Θανάσης Κούρκουλας παραθέτοντας στοιχεία απέδειξε γιατί οι «μετανάστες δεν είναι πρόβλημα, αλλά έχουν πρόβλημα». Ο Σύριος μαθητής του ΚΣΜ Αϊμάν Αλαχμάντ, εξήγησε από πρώτο χέρι πως ο ίδιος, αλλά και χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες φτάνουν στη χώρα μας κυνηγημένοι λόγω πολέμου, φτώχειας και απολυταρχικών καθεστώτων .

Μετά την προβολή της ταινίας «PASSPORT PLEASE» της Νίνας Ζωγράφου, οι μαθητές σε ομάδες εργασίας κλήθηκαν να πάρουν το λόγο, να συζητήσουν, να προβληματιστούν και να αρθρώσουν άποψη. Τα αποτελέσματα των ομάδων εργασιών θα τα επεξεργαστούν, αποτελούν την αρχή μιας έρευνας από μαθητές και καθηγητές του σχολείου, για τη ζωή και τα προβλήματα των μεταναστών, που θα παρουσιαστούν σε επόμενη εκδήλωση. Στο χώρο της Εκπαίδευσης η κυβέρνηση αρνείται να προωθήσει στην πράξη τη διαπολιτισμική και αντιρατσιστική εκπαίδευση αδιαφορώντας εγκληματικά. Όμως υπάρχουν και θα υπάρχουν προσπάθειες που θα συντηρούν την ελπίδα.

Μ. Π., εθελόντρια στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών

—————————————————————————————————-

Φωτογραφίες και ρεπορτάζ από την ιστοσελίδα του Νίκου Θεοδωράκη:


http://nikosth.blog.com/%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82/

—————————————————————————————————–

Και Βίντεο από την εκδήλωση στο 3ο ΕΠΑΛ:


http://video.google.com/videoplay?docid=8617599230874249032


λέξεις κλειδιά:

3 Σχόλια

  1. Ο/Η ΑΝΤΡΟΝΙΚ ΝΤΑΝΙΕΛ λέει:

    Hello…
    Mporite na me enimerosete pio einai to orariosas?
    Endiaferome gia nosileftiki,dn exw teliosi likio,tha eithela para poli na sinexiso likio kai nosileftiki.Eimai 29 eton,apo tin roumania,pantremenos me 3 pedia.Doulevo se mia kliniki kai mou zitisane an eyfero na sinexiso kai alo kai na pao likio kai nosileftiki.Mporeite na me voithisete?,eimai diathesimos kai thelo na matho pola akoma,:),!
    Sas eyxaristo..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

κατηγορίες